MAGAS KŐRIS
  Fraxinus excelsior

  A magas kőris nagy termetű fa, magassága eléri a 30 métert. Európai elterjedésű, de a Kaukázusban is előfordul. Hazánkban elsősorban a domb- és hegyvidékeken él. Erdőállományban, zárt állásban egyenes, hengeres törzset, ritka koronát nevel, szabad állásban zömök törzset, széles, gömbölyű koronát fejleszt. Hosszú életű, akár 200-250 évig is élhet.

  Kérge sokáig sima, zöldesszürke marad, majd szürke színű, hosszanti irányban repedezett vastag héjkérge alakul ki. Gyökérzete fiatalon szívgyökérzet, majd a gyökfőből erős támasztógyökerek indulnak ki. Fiatal hajtásai vastagok, rügyei feketék. Levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyaltak, 9-13 levélkéből összetettek. A levélkék lándzsásak, csúcsukon kihegyezettek, szélük fűrészes. Virágai a lombfakadás előtt, április elején, közepén nyílnak, nem feltűnőek. Termése repítőszárnyas lependék.  Gyakran terem sok magot. Termései csomókban csüggnek, szeptember végén érnek. A makkocska szárnnyal együtt 3-4 cm. Fiatal korban nagyon gyors növekedésű fafaj. A törzs alján és a gyökfőnél lévő alvórügyekből jól sarjadzik. Fényigényes fafaj, meleg igénye mérsékelt.

  Számos kórokozó, kártevő károsítja. Fiatal korában a vadrágás okoz fejlődési veszteséget. A magyarországi erdőkben az 1990-as évektől a kőris állományok leromlása volt tapasztalható. 2006-ban sikerült izolálni a kórokozót, a Chalara fraxinea gombát, mely a kőrisvész okozója. A kezdeti tünetek: levél, hajtás hervadás, száradás, a fás részeken foltok, besüppedések. A megtámadott fák végül tőből kifordulva dőlnek ki. Pusztítása nagy veszteség a magyar erdőkben.

  Sárgásfehér, kemény, nehéz, rugalmas fája igen értékes. Az építészet, a jármű- és sportszeripar, a furnér- és lemezipar keresett nyersanyaga. A csomoros haboskőris faanyaga a bútoriparnak fontos.

  magaskris-levl-31.jpeg


  A magas kőris levele (fotó dr Péti  Miklós)

  lamiales_-_fraxinus_excelsior_1.jpg


  és érett termése (Wikipédia)

  Az Országos erdészeti Egyesület gondozásában meghirdetett év fája mozgalomban a magas kőris a 2006. évben volt az év fája.

  Összeállította:  Bús Mária

  Forrás:

  • Bartha Dénes: Magyarország fa- és cserjefajai Mezőgazda Kiadó, 1999.
  • Gencsi László, Vancsura Rudolf: Dendrológia Mezőgazda Kiadó, 1992.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet